Lojzo a jeho zápiskyPísanie je moja radosť.

Barista nie je barman, ale špecialista na prípravu kávy

Publikované 22.06.2018 v 00:00 v kategórii Live style, prečítané: 41x

Ak ste, podobne ako ja, milovníkmi kávy, určite ste sa už stretli s pojmom barista. Ide o taliansky výraz, ktorý nemá alternatívu v našom jazyku, no v preklade znamená barman alebo čašník.

To je však pomerne zavádzajúce, keďže barista je zároveň skúsený a školený človek na prípravu kvalitnej kávy, hlavne espressa a nápojov založených na espresse, takže vám kávu nielen prinesie, ale aj starostlivo a odborne pripraví.


Pôvod profesie baristu

Dobrú kvalitnú kávu si s obľubou vychutnáva veľa ľudí. Jej intenzívna chuť a povzbudzujúce účinky kofeínu z nej spravili celosvetovo obľúbený nápoj, ktorý nám dodáva potrebnú energiu do náročných dní. Kávu si vychutnávame, hovoríme o nej, no málokto si uvedomuje, čo sa skrýva za jej spracovaním, pražením a alchýmiu jej prípravy považujeme skôr za pridanú hodnotu, za ktorú platíme.

Určite tiež poznáte tie reklamy na instantné kávy, ktoré po príprave prevoňajú celý dom a vy vstanete do nového rána s úsmevom na perách. Podľa mňa však nič nenahradí vôňu a chuť čerstvo zomletej a pripravenej kávy z kvalitných zŕn.

Na prácu s kávovým strojom a prípravu dobrej kávy vo vašej obľúbenej kaviarni sa špecializuje práve barista. Pôvod tejto profesie je v Taliansku, v krajine espressa, kde je veľmi rešpektovaná. Práve počas jednej dovolenky strávenej v Taliansku som mal možnosť dozvedieť sa o príprave kávy čosi viac.

V preklade talianskeho slova je barista človek, ktorý pracuje na barovom pulte. Tento názov sa už postupne zaužíval v anglicky hovoriacich krajinách a aj u nás. Ako mi však bolo vysvetlené v jednej z miestnych kaviarní, ktorú som často cez dovolenku navštevoval, nie je to len barman…

Barista je človek, ktorý dokáže tiež rýchlo a správne pripraviť chutné espresso a krásne ho ozdobiť ešte predtým, ako ho ponúkne návštevníkovi. Mal som šťastie spoznať pravého baristu, ktorý ma zasvätil do tajov prípravy výbornej kávy a navyše mi dal zopár skvelých rád ako aj jednoduchý recept na ľadovú kávu, ktorú miluje moja manželka.


Za ľahkosťou sa skrýva tvrdá drina

Skvelým baristom sa môže stať asi len človek, ktorý je milovníkom kávy. Absolútne základným predpokladom na túto prácu je znalosť pravidiel výroby kávy a, samozrejme, nadšenie pre kávu. Všetko ostatné spočíva v samotnej šikovnosti baristu, ktorý sa môže ďalej rozvíjať a vzdelávať – to už záleží aj na jeho kreativite.

Hoci to v praxi vyzerá, že baristi pripravujú kávu s neuveriteľnou ľahkosťou a rýchlo, za všetkým sa v skutočnosti ukrýva tvrdá drina. Pri detailnejšom oboznámení sa s ich profesiou zistíte, aké náročné povolanie majú.

Aby mohol barista dospieť do bodu, keď z jeho rúk putuje káva k zákazníkovi, musí prejsť dlhou teoretickou a hlavne praktickou prípravou. Títo ľudia majú za sebou rôzne baristické kurzy, kde sa venujú teórii a praxi v príprave kávy – a to už od jej samotného praženia.

Ovládajú prácu so špičkovými strojmi a mlynčekmi. Profesionál by mal vraj vedieť pripraviť až niekoľko desiatok druhov espressa a nápojov na jeho základe. Svoje schopnosti si navyše porovnávajú na rôznych súťažiach, či už na národnej, alebo medzinárodnej úrovni.

Čo by mi predtým ani nenapadlo, existujú dokonca majstrovstvá sveta baristov, na ktoré postupujú víťazi národných majstrovstiev každej členskej krajiny kávovej asociácie. Okrem tradičných druhov káv musia tiež napríklad pripraviť vlastný recept kávy tak, aby oslovili porotu. Hodnotí sa chuť kávy, vôňa, dekorácia a celkový vzhľad a servírovanie.

Okrem iného by mal byť barista tiež dobrý someliér. Mal by vedieť rozlíšiť a zhodnotiť chuť a vône kávy, a teda poznať odrody káv a spôsoby praženia kávových zŕn. Najvyššia pozícia, ktorú možno v tejto oblasti získať, je barista maestro.


Kreatívna profesia

Prípravu kávy v podaní baristu je radosť sledovať. Zvládajú umenie latté, používajú rôzne mlynčeky, baristické pomôcky a peniče na mlieko. Estetika a schopnosť krásne zdobiť a podávať nápoj má tiež svoj význam, pretože základným rozdielom medzi šálkou kávy, ktorá sa vyrobí stlačením tlačidla kávostroja a kávou z rúk baristu, je práve ľudský faktor – a kreativita.

Kým pred pár rokmi ponúkali kaviarne a reštaurácie iba tureckú alebo presso kávu, dnes je ponuka, hlavne v špecializovaných kaviarňach, mimoriadne bohatá a ponúkajú až desiatky druhov káv s rôznymi príchuťami. Do káv sa pridávajú rozličné sirupy, likéry či vhodné destiláty a barista musí vedieť, do akej kávy sa čo hodí.

Rutine pri príprave klasických druhov káv sa možno priučiť, správnemu baristovi však nechýba fantázia. Barista by mal byť, ako sa zvykne vravieť, človek na „svojom“ mieste. Byť baristom značí mať aj určité osobnostné predpoklady.

Všimol som si, že počas práce komunikujú s ľuďmi, sú priateľskí a usmievaví. Ich dobrá nálada vytvára príjemnú atmosféru v kaviarni, pre ktorú pracujú. Preto je veľmi dôležitá schopnosť udržiavať si pozitívny postoj.

Ako kladieme nároky na profesionálov v oblasti medicíny, športu, či kultúry, mala by sa vyžadovať profesionalita aj u ľudí pracujúcich v gastronómii, i u tých, ktorých poslaním je vytvoriť skvelú kávu.

Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?