Lojzo a jeho zápiskyPísanie je moja radosť.

Ako som pripravil sladké dobroty zo snehu

Publikované 05.09.2019 v 00:00 v kategórii Live style, prečítané: 96x

Vo svojom blogu sa zvyčajne k istým veciam nevyjadrujem. Mám na mysli najmä politiku a varenie. Prevažne to varenie. Ale dnes spravím výnimku a podelím sa s vami o skvelý recept, ktorý zachránil našu letnú oslavu pripravenú pre decká...

Leto, krásny to čas. Dovolenka na chate, kúpanie pri jazere a rodinná oslava pre naše milé decká a ich kamarátov. Tú zvykneme robiť pravidelne koncom augusta. Vtedy má totiž narodeniny naša dcérka a ona zbožňuje trochu toho spoločenského ruchu na jej počesť.

Keďže sa z našej malej princeznej vykľul taký spoločenský duch, vždy pozveme aspoň tú najbližšiu rodinu s ich malými. Posledný rok sme dokonca zavolali aj jej kamarátov s rodičmi. Dcérka totiž začala chodiť do prvej triedy a hneď sa spriatelila so svojimi spolužiakmi.


Zmena zabehnutého plánu

Leto na Slovensku je obvykle horúce ešte aj na konci augusta. Veľkú časť dovolenky preto trávime na chate a tam aj zvyčajne usporadúvame spomínanú detskú párty pre našu princeznú. S manželkou sme už zohratý tím a veci máme podelené. Ja z mesta donesiem potrebné veci a obieham obchody ohľadom darčeku, manželka prichystá výzdobu a fantastické občerstvenie. No tento rok to bolo trochu inak.

Na poslednú chvíľu sa prihodilo niečo nečakané. Náš zabehnutý spôsob prípravy detskej oslavy narušila manželkina choroba. Našťastie nešlo o nič vážne, žena len chytila nejaký vírus. Avšak na pár dní ju to tak odrovnalo, že nedokázala ani vstať z postele. Bolo to dva dni pred oslavou a na naliehanie malej sme sa rozhodli akciu nezrušiť. Veď o všetko sa postará tato...


Človek mieni, obchod mení

Keďže manželke bolo naozaj veľmi zle, deň pred oslavou som sa venoval len jej. Potrebovala moju pomoc aby vôbec vstala z postele. Plný obáv som ju nenechal samú ani na sekundu. Až keď sme odchádzali od doktora, ktorý jej určil ako ochorenie silnú infekciu akýmsi vírusom. Prejavy sú ťažké, ale za pár týždňov vraj bude ako rybička – až vtedy som si vydýchol.

Zvyšok načatého dňa som sa snažil vyzdobiť chalupu a záhradu. Išlo to pomalšie ako som si myslel – hlavne keď pri mne celý čas poskakovala naša dcérka a vykrikovala mi cez plece svoje nápady ako by som to mal urobiť. Takže v deň D mi ešte zostávalo vyzdvihnúť darčeky a nakúpiť jedlo.

Darčeky som vyzdvihol bez problémov. Mal som iba malé zdržanie v zápche. No problém nastal pri snahe kúpiť na oslavu občerstvenie. Veľký obchoďák, ktorý je v mestečku blízko našej chaty, bol z technických príčin zatvorený. Rovnako aj malé potraviny a dokonca aj pumpa! Čo teraz?


Internet a vajíčka

Keď som prišiel domov, spýtal som sa ženy na radu. No tá bola so silami v koncoch a tak mi povedala, aby som si nejako poradil sám. Na zrušenie párty bolo neskoro – prvý hostia už boli určite na ceste. Tak som rýchlo sadol za počítač a gúglil o život. Šťastena a internet ma ani tentoraz neopustili a nesklamali.

Našiel som totiž kopec online rýchlych a jednoduchých receptov. Týkali sa najmä vajíčok, ktorých sme mali doma našťastie dostatok. Aj ostatné ingrediencie ako cukor, olej a podobne pre každý prípad mávame po ruke v zásobe i na chate. Nikdy neviete, čo sa môže prihodiť – aj keď na situáciu, ktorú vám tu práve opisujem, nemyslel nikto z nás.


Ako správne vyšľahať sneh

Recepty, ktoré som našiel, sa týkali využitia vaječných bielkov, po vyšľahaní tzv. “sneh”. Ide o určitú substanciu, ktorá svojou konzistenciou aj bielou farbou trochu pripomína práve sneh. Keďže sa podľa receptu pripravuje sneh z bielkov, prvým krokom je čo najlepšie oddeliť žĺtka a bielka vajíčok.

To je veľmi dôležitý krok, nakoľko podľa receptov aj malé množstvo žĺtka môže zmariť snahu o vyšľahanie bielok do hustej podoby snehu. Ďalej sa odporúča nádobu, v ktorej sneh budeme šľahať, dokonale odmastiť. Mne sa to asi podarilo, lebo výsledok stál za to. Ale poďme na ďalší krok…

Tým je samotné šľahanie a zároveň pridávanie zvyšných surovín do zmesi. Podľa viacerých receptov je vhodné začať miešať bielky a počas toho prisypať cukor. Aj to má ale svoje špecifikum – nasypať pomaly počas miešania bielok asi polovicu vyhradeného množstva cukru. A až potom, čo sa blížite k finále (teda sneh začína tuhnúť), prisypte zvyšok. Celkovo sa odporúča miesto práškového použiť cukor kryštálový.

Po vyšľahaní na požadovanú konzistenciu som ihneď prelial sneh do pripravených foriem – a šup ho do predhriatej rúry! Po chvíľke bolo snehové pečivo pripravené a nastal čas dať svojmu výtvoru finálnu tvár.


Mini Pavlova torta a zachránená oslava

Jeden recept sa mi vo svojej jednoduchosti veľmi zapáčil. Tzv. Pavlova torta. Ide v podstate o akési “mini pusinky”, kde na vrch pečiva z tvrdého snehu pridáme vrstvu toho vyšľahaného (t.j. ešte nestvrdnutého napríklad pečením) a dochutíme kúskom ovocia.

Toto všetko zabralo akurát toľko času, že po skončení už pri dverách zvonili prví hostia. Na moje prekvapenie so sebou priniesli aj kopec dobrého jedla – moja žena im totiž poslala sms vysvetľujúcu našu situáciu a tak kto mohol, kúpil voľajaké občerstvenie po ceste. Takže všetko nakoniec s pomocou manželky dobre dopadlo a aj môj výtvor sa všetok zjedol.

Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?